Στο πάρτι του φίλου μου του Σπύρου η τυρόπιτα, η χορτόπιτα και η μελιτζανόπιτα που μας σέρβιρε έγιναν ανάρπαστες. Και ενώ αρχικά πίστεψα πως πίσω από τη δημιουργία τους κρυβόταν η μητέρα του, εκείνος μου ψιθύρισε το μυστικό στο αφτί: Marie & Antoinette. Τι δουλειά είχε όμως η ακατάδεκτη βασίλισσα των Γάλλων με αυτές τις νοστιμότατες πίτες; Πήρα χαρτί, σημείωσα τη διεύθυνση που μου έδωσε και βρέθηκα μπροστά σε ένα όμορφο εργαστήρι στα σύνορα Νέου Ψυχικού, όπου καθημερινά παρασκευάζονται χειροποίητες πίτες. Πίτες που μπορεί κανείς να παραλάβει έτοιμες, ψημένες, ή κατεψυγμένες, για να τις ψήσει στον δικό του φούρνο. Πίσω από τη δημιουργία του βρίσκεται η Μαρία Ανδρονικίδου, η οποία έπειτα από 36 χρόνια στον τραπεζικό τομέα και τις επενδύσεις αποφάσισε να φτιάξει αυτό το εργαστήριο, προεκτείνοντας την κουζίνα του σπιτιού της και εφαρμόζοντας αυτά που της έμαθε η μητέρα της, η γλυκύτατη κυρία Αντουανέτα με καταγωγή από την Ηπειρο. Εξ ου λοιπόν και το όνομα του εργαστηρίου, ένας συνδυασμός των ονομάτων μητέρας και κόρης. Ετσι, από το εργαστήριο Marie & Antoinette μπορούμε να προμηθευτούμε τυρόπιτα, χορτόπιτα (νηστίσιμη ή και με τυρί), πρασόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα (γλυκιά ή αλμυρή), μελιτζανόπιτα, κρεμμυδόπιτα και πολλές τάρτες. Στις νέες γεύσεις αυτόν τον χειμώνα έρχεται να προστεθεί η μανιταρόπιτα, μια τάρτα μήλου με βάση το αμύγδαλο, αλλά και μια τάρτα αχλάδι με κυδώνι. Αν κάτι διαπίστωσα πέρα από τη νοστιμιά αυτών που δοκίμασα, ήταν η εμμονή της κυρίας Ανδρονικίδου με τις ποιοτικές πρώτες ύλες. Τουτέστιν, προμηθεύεται τα τυριά από μικρούς παραγωγούς, τα αβγά από συγκεκριμένο παραγωγό στα Μέγαρα, ενώ διαλέγει η ίδια ένα ένα τα λαχανικά από τη λαϊκή. Οχι, Μαρία Αντουανέτα, δεν θα προτιμήσω το παντεσπάνι. Πίτα και πάλι πίτα!
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016.